Katmer Tatlısı…

Gündemin  yine sürekli can sıkıcı bir şekilde  değiştiği bu günlere inat benden size güzel bir katmer tatlısı tarifi gelsin…

Malzemeler:

2 yufka (bir yufkada olur, kaç kişi yiyeceğine bağlı, biz 3 büyük 1 çocuk yedik)

2 pk. kaymak (manda kaymağı sanırım hani şu marketlerde günlük satılanlardan)

3 pk. toz şeklinde antep fıstığı (marketlerde baharat reyonlaronda var. Minik paketler halinde)

birazcık toz şeker

kızartmak için, teflon tavayı azıcık yağlamak için gereken miktar:)

Tarifi:

Aslında çok basit… Yufkayı bütün olarak masaya açarsınız, kaymağı yufkaya parça parça koyarsınız.(biz tatlı kaşığı ile top top koyduk, yufkaya yaymaya çalışırsanız yufka yırtılabiliyor )

Üzerine toz antep fıstıklarını serpiştirip, göz kararı toz şekeri de ( 3 – 4 kaşık gibi) serptiniz mi geriye yufkayı katlayıp pişirmek kalıyor.

Yufkanın 4 kenarını ortası kare şeklini alacak gibi katlayın,ortaya çıkan kareyi de  mektup  zarfı şeklinde kıvırıp uçlarını (sadece yapışması için) azıcık suyla ıslatıp hafif yağladığınız teflon tavada önlü arkalı pişirin.

Yapımı çooook kolay, çok kısa sürede oluyor, vakit almıyor. Üstelik kaymak ve antep fıstığının enfes lezzeti damağınızda kalıyor…Haa bu arada mümkünse ılıkken yiyin, daha güzel tadına varıyorsunuz.

 

1 ad. yufkadan bu büyüklükte katmer tatlısı çıkıyor…

 

Ben bu tatlıyı ilk defa Eminönü’ndeki Hamdi Restoran’da yedim.Karşıya geçtiğimiz bir gün eşim katmer tatlısı yiyelim deyince bildiğimiz hamur işi olan Katmer’in bir çeşit şerbetli hali falan diye canlandırmıştım kafamda… Ama öyle değilmiş tabii. Birkaç yerde daha yedim sonra bu tatlıyı ama açıkçası Hamdi Restoran’dan daha güzel yapana rastlamadım. Sırf bu iş için özel ustası varmış Hamdi’nin…Birde onların ki baklava yufkası gibi, incecik açıyorlar ve sanırım taşfırında pişiyor… Bizimki biraz çakması ama nefsimizi körlüyor…

Tavsiye ederim yani… Hadi bakalım canınız çekerse sizde deneyin

Afiyet olsun….

About these ads

8 responses to “Katmer Tatlısı…

  1. Haaah, iste aradigim mevzu.
    Katmer geleneksel antep mutfaginin Kahvaltilik urunu ve benim canimin icidir.
    Dugun ertesi, sabah kahvaltiya yetisecek kadar erkenden, erkek tarafi kiz tarafinin evine katmer gonderir. Ciftin agiz tadi, ev huzuru hic bozulmasin filan gibisinden. Dahasini merak eden, link veremedim kusura bakma- eskiliufaksozluk’ten okuyabilir.. :)
    Istanbul’da iyi katmerleri Bostanci Gunaydin ve Atasehir Sahan’da yemisimdir.
    Baklavalik yufka ile yapilir, katmerin arkasi gorulur…
    Peri’ cigim, eline saglik nefis olmus gibi gorunuyor. tabagin da pek zevkli. Eline koluna saglik. Afiyet seker bal olsun.
    Onemli bir ricam var, toz antep fistigi satin alma. Malesef ciddi miktarda katistirma oluyor, ozellikle kurutulmus bezelye tozu ile katistirip satiyorlar. Guvendigin bir yerden tuzsuz antep fistigi ici al, evde kendin cek. Siirt fistigi ve Iran (Sam) fistigina da dikkat et, Antep fistigi -benden fistik olmasin- en iyi fistiktir.

    • Katmer tatlısı için verdiğin bilgiler süper:) Antep tatlısı olduğunu ve hikayesini bilmiyordum… Benim kullandığım toz fıstık Arifoğlo markaydı. Düdük kadar paketin fiyatı 5,75Tl idi. Ama mis gibi fıstık kokuyordu. Umuyorum ki sahte değildi:)) Kurutulmuş bezelye tozu yine iyiymiş ne diyeyim en azından yenebilir birşeyin tozu:) Bu araa sen yazınca fark ettim ki şam fıstığı ve antep fıstığı farklışeyler. Ben ikisini de aynı sanıyordum. Yani genel imi şam fıstığı:) bir de çam fıstığı var o dolmalar konan ama:)))

    • onaylama yazmışsın ama dayanamadım:) Katmer tatlısı yazdım çünkü benim bildiğim katmer hamur açılıp içine susam,tahin, haşhaş konarak yapılan bir tür çörek. Sanırım yöresel tatlar olduğu için fark ediyor. Ablam evlendiğinde ve eşinin işi için Karadeniz Ereğli’de yaşadığı zaman ilk katmer denemesini kendi yapmıştı.Yerken ağızda kat kat dağılan tuzlu çörek. Daha sonra da ben evlendikten sonra öğrendim Çorum’da yaşayan kayınvalidem yapıp yapıp gönderirdi. O da tuzluydu.Sanırım Karadeniz taraflarında Katmer çörek tarzı, sizin o taraflarda tatlı. O yüzden ben Katmer tatlısı dedim:) (vikipedia da dediğimi onaylamış:)) http://tr.wikipedia.org/wiki/Katmer

  2. sana nasil tesekkur etsem. Yaşar ustanın dondurması süpermiş. Kavunlu-Kaymaklı-Bİtter çikolatalı-Çilekli ve Muzlu yedim. yirmi yildir toplasan bu kadar dondurma yememişimdir. İstanbuldaki dondurmamsı şeyleri de Algida vb sütlü buzları da sevmiyorum. Yemem. Ama bu!!! Ama BUUUUUU!!!
    muhteşemdi.
    I scream for icecream diyorum…
    hatta sana bir <3 yapıyorum.
    teşekkürlerrrr

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s