Yoğurt denemesi

Eveet sonunda beklenen  pazar  ve beklenen süt geldi….
İşte ilk yoğurt denememin tarifi burada ve diyorum ki ben becerebildiysen herkes yapabilir:))

 Sütçüden  toplam 6 litre süt  aldım.Bunun 3 litresini yoğurt için diğer 3 litresini de oğlum içsin diye kaynattım.
Sütlerin birini çelik tencerede , diğerini emaye tenderede kaynattım. Kaynatırken tencerenin içlerine birer tahta kaşık koydum, ara ara karıştırdım.

Baştan söyleyeyim, sütün başında bekleyip sürekli karıştırmanız gerekiyor… İki dakika oğluma bakayım derken emaye tencerenin dibi hafifçe tuttu. bir de başında durmazsanız süt bir anda kabarıp taşabiliyor. kontrol altında tutmak için sık sık karıştırmak lazım.

Nedense sütler benim çocukluğumda iğrendiğim kadar kötü bir süt kokusu bırakmadı çok şükür. süt kokusundan ve kaymaktan iğrenen  bir insanın çiğ sütten yoğurt denemesi cidden garip. Hatta ben kaymklı yoğurdu tam 3 kaşıkla alabilen birisiyim. İlk kaşıkla kaymak atılır, ikinci kaşıkla kaymağın değdiği yerler,3 kaşıkla ise temiz kaymak kısmı…. Niye aynı kaşıkla almıyorsun derseniz ilk kaşıktaki kaymağın alt tabakalara ulaşabilme ihtimali derim:)) yada aynı kaşıkla alınacaksa her seferinde o kaşık yıkanmalı….
O yüzden diyorum ya ben yapıyorsam mutlaka sizde yapabilirsiniz diye:)

Sütümüzü yaklaşık 3 kere taşma noktasına gelecek şekilde kaynattıktan sonra evde oda ısısında olan (kayınvalidemin gönderdiği ev yapımı ) yoğurttan 2-3 kaşık bir kaseye aldım. Kaynayan sütten aldığım 1-2 kaşık süt ile karıştıralım. Bu bizim yoğurdumuzun mayası oluyormuş.

Dibi hafifçe tutan sütü  yoğurt yapacağım kabın ağzına temiz bir tülbent gererek kaşık kaşık boşalttım. Hem içindeki pütürler gitti, dibi falan gelmedi yoğurdun içine…3 litre süte dolu dolu 2 tahta kaşıkla mayayı koydum şöyle bir karıştırdım. tabii bu arada benim atladığım en önemli husus, aslında yoğurdun mayalanması gereken derece parmağınızı ısıracak derecede olmasıymış. Ama ben tabii sütü süzme ve mayalama telaşındayken derece aklımdan uçup gitti.Ne zaman mayayı karıştırdım aklıma geldi:) Serçe parmağımı azıcık süte batırdım baktım ki sıcak ama dayanabiliyorum. Dedim ki sanırım parmak ısırma derecesi bu olsa gerek. Zaten sütü tülbentte süzdürme süresi boyunca süt birazcık sakinleşmiştir..(Bakınız Züğürt tesellisi:P)

sonuçta yapmaya kalkıştığım yoğurdu bir derece yüzünden atacak halim yoktu ya:) Hememn oğlumun minik bir polar battaniyesine , (kabın ağzını kapatıp havasını aldıktan sonra) sarıp sarmalayıp kaloriferin altın koydum. Ama benim minik farem gidip gelip anne bu ne zaman uyanacak diye sorup battaniyeyi açmayı unutturmak yoğurt yapmaktan daha çok zamanımı aldı inanın:))

Sonuçta bir gece kaloriferin altında battaniye içinde uyuyan yoğurdu ertesi sabah alıp buzdolabına koydum.
Akşam da işten gelince dayanamayıp açtım. Ortaya aşağıdaki görüntü çıktı…

Annem dedi ki ; buzdolabında da bir gece bekletirsem üstteki suyunu da çekermiş….

aslında anneme göre buzdolabında da 1 gece beklese suyu kalmazmış amaben dayanamyıp akşam ustu çıkarıp tadına baktım:)) bi de annem diyorki daha kucuk bir kapta yaparsan ve kap ile kapak arası çok boşluk olmazsa çok sulanmıyormuş. Sanırım içerdeki ısının buharlanmasında

sulanıyormuş:)) neyse deneye deneye öğrenicez artık:))
Reklamlar

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s